Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Connect With us

Daniel tampil dengan single baharu, Janda Sabahan

Selepas single Tilombuso Koposion yang dilancarkan pada Januari 2018, Daniel Ronsoi sekali lagi tampil dengan single terbarunya yang diberi judul Janda Sabahan. Lagu yang semakin hits ini merupakan nukilan oleh seorang komposer Donny Reyn yang juga merupakan artis Sabah, terkenal dengan singelnya bertajuk Cinta Sabun Mandi.

Lagu Janda Sabahan ini umumnya digambarkan tentang seorang wanita yang anggun, menarik, pandai menjaga penampilan dan berkebolehan, sungguhpun ia berstatus janda. Menariknya, walaupun wanita tersebut berstatus janda namun, itu tidak menghalang keinginan kepada si pencerita untuk tertawan dan memilikinya.

Daniel Ronsoi ~ Janda Sabahan
Daniel Ronsoi ~ Janda Sabahan

Daniel Ronsoi atau yang mesra dengan panggilan Daniel berbesar hati dan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua peminat lagu Janda Sabahan ini.

"Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua peminat lagu "Janda Sabahan" ini. Terima kasih kepada yang telah dan sudi like serta share lagu ini melalui pelbagai aplikasi khususnya dalam Facebook dan whatsapp. Tanpa sokongan anda, lagu ini tidak akan pergi jauh. Terima kasih juga kepada komposer Donny Reyn kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk membawa lagu ini. Tidak dilupakan saudara Herris Yutui, selaku music arrangement melalui TUNi Microstudio kerana terhasilnya susunan muzik yang begitu mantap sekali," katanya ketika ditemuramah oleh krew hiburansabah.com

Pelancaran Single Janda Sabahan

Hiburansabah.com difahamkan pelancaran lagu Janda Sabahan ini dijadualkan pada 19 Julai 2018 (Khamis), bermula jam 9:00 malam. Lokasi pelancaran adalah di Karaoke & Lounge, Mile 7, Inanam.

Tentatif Pelancaran

 1. Ucapan aluan En. Justinus, pemilik Karaoke & Lounge, Mile 7, Inanam.
 2. Ucapan aluan oleh artis yang diraih En. Daniel Ronsoi (artis Daniel)
 3. Ucapan aluan oleh komposer lagu En. Donney Reyn
 4. Pelancaran lagu, nyanyian lagu Janda Sabahan ~ Daniel Ronsoi
 5. Sesi fotografi
Peminat dan penyokong arena hiburan dan muzik tempatan Sabah yang masih belum mendengar preview lagu Janda Sabahan ini boleh mendengarkannya melalui video ini:-

Penyanyi : Daniel Ronsoi
Lirik & Lagu : Donny Reyn

Pengalaman dan Penglibatan

Artis kelahiran dari Kampung Lokub, Kiulu Tamparuli, Sabah ini sememangnya telah melibatkan diri dalam bakat nyanyian sejak daripada sekolah menengah lagi. Selepas itu, beliau melanjutkan pengajiannya di Kolej namun, minatnya dalam dunia nyanyian tidak pernah pudar malah dikembangkan dengan menyertai banyak pertandingan nyanyian terutamanya dalam pertandingan Sugadoi Kaamatan. Daniel merupakan seorang guru muzik yang sekarang ini bertugas di Sekolah Rendah Poring, Tuaran. Disamping pengalamannya dalam mencipta lagu, beliau juga pernah mengikuti banyak kursus termasuk kursus kepengadilan juri nyanyian yang dianjurkan oleh Persatuan Artis Negeri Sabah (PERTISA).

Pencapaian

 1. Johan Pertandingan Sugandoi peringkat daerah Lahad Datu (LD) pada tahun 2004, seterusnya mewakili daerah LD ke peringkat negeri (KDCA).
 2. Bontugan Sinding Carta Lagu Dusun Sabah VFM pada tahun 2010 melalui lagunya yang bertajuk "Langadon Dika Koupusan"

Album / Single

 1. Album Kompilasi yang disterbitkan pada tahun 2008.
 2. Menerbitkan album solo pada tahun 2010, memuatkan sebanyak sepuluh (10) lagu dalam album tersebut. Lagu bertajuk Langadon Dika Koupusan sering dimainkan (on aired) di stesen radio KupiKupiFM, dan tamu Tamparuli. 
 3. Single Tilombuson Koposion (dilancarkan pada Januari 2018). Lirik dan lagu ciptaan sendiri oleh Daniel Ronsoi 
 4. Single baharu Janda Sabahan (akan dilancarkan pada 19hb Julai 2018). Lirik & lagu oleh Donny Reyn.

Sumber:
1. Artis Daniel Ronsoi - single Janda Sabahan

Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Daniel tampil dengan single baharu, Janda Sabahan. Please share...!

Post Comment

0 Comment for "Daniel tampil dengan single baharu, Janda Sabahan"

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

Mikrofon Kondenser mampu milik (Ansuran Bulanan RM25.70)

Minat menyanyi? Sering menyanyi dalam aplikasi Smule dan YouTube? Atau suka membuat Live melalui aplikasi Instagram mahupun Facebook? Anda...

Back To Top