Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Connect With us

Pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah, 26 Mei ini

PENAMPANG: Penonton sekali lagi menyaksikan kemantapan persembahan yang ditunjukkan oleh kesemua 20 orang peserta Sugandoi Kaamatan dalam peringkat separuh akhir yang berlangsung di Dewan Hongkod Koisaan KDCA Penampang, malam tadi.

Kesemua peserta masing-masing mengeluarkan sengatan bisa, memikat hati juri untuk melayakkan diri dalam senarai 10 peserta akhir Sugandoi Kaamatan yang dijadualkan berentap pada 26 Mei (Sabtu), jam 7:00 malam. Pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan ini akan berlangsung di tempat yang sama iaitu di Dewan Hongkod Koisaan KDCA Penampang.

Top 10 peserta akhir Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018
Top 10 peserta akhir Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018

Keputusan rasmi senarai 10 orang peserta akhir Sugandoi Kaamatan peringkat Negeri Sabah menyaksikan peserta Michelle Michoel mewakili Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) mendahului senarai peserta akhir tersebut. Kemudian diikuti oleh Fransisca Juingki, peserta mewakili Klang Valley, Terence Asangki (Likas), Mackdovell Lester Maris (Kepayan), Zurina Tongkooh (Wilayah Persekutuan Labuan), Gretchene Quirina (Inanam), Zarinie Shakira binti Zainal (Libaran), Melinda Painol (Kota Belud), Evana Hera (Ranau) dan Terence Woritus (Penampang).

Artikel terkait: 20 calon juara Sugandoi Kaamatan berentap dalam peringkat separuh akhir 23 Mei ini

Barisan juri pertandingan separuh akhir Sugandoi Kaamatan masih yang diketuai oleh Encik George Motuyon. Beliau dibantu oleh dua juri lain iaitu Encik Adeson Matthew Mitty Gabu dan Puan Betsy Michael.

Sementara menunggu pengiraan markah dicongak, para penonton dihibur oleh nyanyian persembahan oleh pengerusi pelaksana Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018 iaitu gundohing Evaristus Gungkit, yang juga merupakan mantan Juara Sugandoi Kaamatan pada tahun 1991.

Sugandoi Dazanak & Sugandoi Songkotoun

Pertandingan separuh akhir bagi Sugandoi Dazanak dan Sugandoi Songkotoun telah dijalankan pada 20 Mei (Ahad) lalu. Seramai 7 orang peserta Sugandoi Dazanak dan 5 orang peserta Sugandoi Songkotoun telah dipilih untuk berentap dalam peringkat akhir.


Peserta-peserta finalis Sugandoi Songkotoun peringkat negeri Sabah 2018 adalah Fabian Santos, Lukas Gondungan, Jelita Situil, Bernard Bakanjim dan Jonis Mantahan. Manakala finalis Sugandoi Dazanak adalah Ain Fariesha Azamain, Misnalia Muhimin, Feli Stacy Paimin, Beyona Eva Bisoni, Thompson Thomas, Chelsie Bong Pui Kei dan Roddy Dezzly Roger.

Hadiah

Johan Sugandoi Kaamatan akan membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM6,000 beserta piala dan sijil penghargaan. Naib Johan akan menerima wang tunai RM4,000. Manakala, tempat ketiga akan menerima hadiah wang tunai RM3,000. Selain wang tunai pemenang Naib Johan dan tempat ketiga juga masing-masing menerima piala dan sijil penyertaan.

Baca: Original Sabahan nyanyian Atmosfera ft. Floor 88 bantu promosi Sabah

Sementara itu, Johan Sugandoi Songkotoun dan Sugandoi Dazanak 2018 bakal menerima hadiah berupa wang tunai RM1,500. Naib Johan dan tempat ketiga bakal menerima hadiah wang tunai masing-masing RM1,000 dan RM800. Selain wang tunai, kesemua pemenang juga bakal membawa pulang piala dan sijil.

Sehubungan itu, masyarakat Sabahan diseru untuk sama-sama memeriahkan lagu Pertandingan Akhir Sugandoi Kaamatan, Sugandoi Dazanak dan Sugandoi Songkotoun 2018 yang dijadualkan pada 26 Mei 2018 (Sabtu) ini. Pertandingan ini juga boleh disaksikan secara live streaming melalui page Milenium Video Production (Facebook).


Sumber:
1. Pertandingan Separuh Akhir Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018 (23 Mei 2018)
Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah, 26 Mei ini. Please share...!

Post Comment

0 Comment for "Pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah, 26 Mei ini"

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

Mikrofon Kondenser mampu milik (Ansuran Bulanan RM25.70)

Minat menyanyi? Sering menyanyi dalam aplikasi Smule dan YouTube? Atau suka membuat Live melalui aplikasi Instagram mahupun Facebook? Anda...

Back To Top