Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Connect With us

Juri Sugandoi Kaamatan dikecam netizen

Pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan, Sugandoi Dazanak dan Sugandoi Songkotoun telah melabuhkan tirainya sejak 3 hari yang lepas. Sungguhpun keputusan muktamad telah diumumkan sebaik sahaja kesemua peserta selesai membuat persembahan pada 26 Mei lalu (Sabtu), namun, keputusan tersebut masih dipertikaikan. Perdebatan dan pendapat sesama netizen masih hangat diperdebatkan sehingga kini malah, isu penjurian kian dipersoalkan. 

Juri Sugandoi Kaamatan dikecam netizen
Juri Sugandoi Kaamatan dikecam netizen

Isu ini mula menjadi bualan ketika netizen menyaksikan pertandingan akhir Sugandoi 2018 melalui facebook (page Millenium Video Production) dan ia lebih hangat diperkat tatkala video perbandingan nyanyian persembahan diantara Fransisca Juingki (Johan Sugandoi Kaamatan 2018) dan Zarinie Shakira binti Zainal (peserta khir) yang dimuatnaik oleh seorang pengguna melalui media sosial facebook. Malah, isu penjurian ini sebenarnya hangat diperkata sejak pertandingan suku akhir lagi iaitu memilih peserta Top 20 yang akan bertanding dalam peringkat separuh akhir. Netizen menafikan dan berpendapat ada beberapa peserta lain yang jauh lebih hebat berbanding Melinda Painol yang merupakan peserta mewakili Kota Belud.

Sebaik sahaja pertandingan Sugandoi ini berakhir, banyak juri yang lahir bak pepatah mengatakan umpama "cendawan tumbuh selepas hujan". Ramai netizen mengambil bahagian untuk berhujah dan mengutarakan pendapat masing-masing sehingga ada yang menafikan dan mengalahkan pendapat juri -juri profesional yang diamanahkan pada malam pertandingan itu.  

Mengimbas kembali detik sejarah pertandingan akhri Sugandoi peringkat negeri Sabah, Fransisca Juingki telah dinobatkan sabagai johan dalam pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan 2018. Naib Johan pula dimenangi oleh Evana Hera yang mewakili daerah Ranau. Manakala tempat ketiga disandang oleh Gretchene Quirina, wakil daerah Inanam. 

Sementara itu, juri pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan, Sugandoi Dazanak dan Sugandoi Songkotoun 2018 diketuai oleh gundohing George Motuyon. Beliau turut dibantu oleh dua juri profesional lain iaitu Encik Adeson Matthew Mitty Gabu dan Puan Betsy Michael.

Sistem penjurian Sugandoi ini sememangnya adalah bersifat subjektif. Banyak faktor yang perlu dipertimbang dalam menentukan markah kepada peserta dan ia bukannya dinilai berdasarkan kualiti vokal si penyanyi semata-mata. Oleh itu, juri profesional punya pendapat tersendiri untuk sebulat suara memutuskan Fransisca Juingki dinobatkan sebagai johan. 

Sehubungan itu, hiburansabah.com berusaha untuk menghubungi Pengerusi Pelaksana Sugandoi Peringkat Negeri Sabah 2018 iaitu gundohing Evaristus Gungkit bagi mendapatkan penjelasan. Apa penjelasan yang bakal diberikan tersebut sama-samalah kita nantikan dengan penuh sabar. 

Segala perkembangan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.


Sumber:
1. Facebook.

Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Juri Sugandoi Kaamatan dikecam netizen. Please share...!

Post Comment

0 Comment for "Juri Sugandoi Kaamatan dikecam netizen"

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

Mikrofon Kondenser mampu milik (Ansuran Bulanan RM25.70)

Minat menyanyi? Sering menyanyi dalam aplikasi Smule dan YouTube? Atau suka membuat Live melalui aplikasi Instagram mahupun Facebook? Anda...

Back To Top