Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Connect With us

Fransisca muncul juara Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018

PENAMPANG: Fransisca Juingki dinobatkan sabagai johan dalam pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan 2018 yang belangsung di Dewan Hongkod Koisaan KDCA Penampang, malam tadi. Beliau yang mewakili Klang Valley telah berjaya menewaskan 9 peserta yang lain dan sekali gus membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM6,000 beserta piala dan sijil. Fransisca bukan sahaja dinobatkan sebagai Johan malah rezeki sememangnya berpihak kepadanya apabila diumumkan sebagai penerima anugerah persembahan terbaik dan penyanyi popular.

Juara Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018
Juara Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018

Naib Johan pula dimenangi oleh Evana Hera yang mewakili daerah Ranau. Manakala tempat ketiga disandang oleh Gretchene Quirina, wakil daerah Inanam. Pemenang naib johan dan tempat ketiga masing-masing menerima hadiah berupa wang tunai RM4,000 dan RM3,000. Hadiah diiring bersama-sama dengan piala dan sijil.

Sementara itu, adik Feli Stacy Paimin yang mewakili daerah Ranau dinobatkan sebagai johan Sugandoi Dazanak 2018. Naib johan disandang oleh adik Misnalia Muhimin yang mewakili daerah Telupid. Pemenang tempat ketiga disandang oleh adik Roddy Dezzly Roger. Roddy yang merupakan wakil daripada Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) bukan sahaja berjaya mendapat tempat ketiga, malah, beliau juga diumumkan sebagai penerima anugerah persembahan tebaik. Manakala, adik Thompson Thomas yang mewakili daerah Papar diumum sebagai penyanyi popular.

Kategori pertandingan akhir Sugandoi Songkotoun 2018, johan bagi kategori ini disandang oleh Encik Fabian Santos yang mewakili Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK). Naib johan dimenangi oleh Encik Lukas Gondungan, wakil daerah Tambunan. Tempat ketiga pula disandang oleh Puan Jelita Situil, yang mewakili daerah Penampang. Puan Jelita Situil yang merupakan satu-satunya wakil tunggal peserta wanita ini juga diumumkan sebagai penyanyi undian paling popular. Persembahan terbaik pertandingan Sugandoi Songkotoun 2018 dimenangi oleh Encik Fabian Santos.

Kesemua pemenang bagi johan Sugandoi Songkotoun dan Sugandoi Dazanak 2018 menerima hadiah berupa wang tunai RM1,500. Naib johan dan tempat ketiga menerima hadiah wang tunai masing-masing berjumlah RM1,000 dan RM800. Selain wang tunai, kesemua pemenang juga membawa pulang hadiah iringan iaitu piala dan sijil.

Juri pertandingan akhir Sugandoi Kaamatan, Sugandoi Dazanak dan Sugandoi Songkotoun 2018 diketuai oleh gundohing George Motuyon. Beliau turut dibantu oleh dua juri profesional lain iaitu Encik Adeson Matthew Mitty Gabu dan Puan Betsy Michael.

Sementara menunggu juri mencongak keputusan, para penonton turut dihiburkan dengan perembahan tarian yang cukup memukau oleh penari daripada Sekolah Rendah Kiawayan, Tambunan dan persembahan nyanyian oleh Jacinca Faye iaitu bekas juara Sugandoi Kaamatan tahun 2017.

Sumber:
1. Pertandingan Akhir Sugandoi Kaamatan, Sugandoi Dazanak dan Sugandoi Songkotoun 2018 (secara langsung dari Dewan Hongkod Koisaan KDCA Penampang) 
Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Fransisca muncul juara Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018. Please share...!

Post Comment

0 Comment for "Fransisca muncul juara Sugandoi Kaamatan peringkat negeri Sabah 2018"

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

Mikrofon Kondenser mampu milik (Ansuran Bulanan RM25.70)

Minat menyanyi? Sering menyanyi dalam aplikasi Smule dan YouTube? Atau suka membuat Live melalui aplikasi Instagram mahupun Facebook? Anda...

Back To Top