Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Connect With us

Original Sabahan nyanyian Atmosfera ft. Floor 88 bantu promosi Sabah

Single baharu gandingan Atmosfera dan Floor 88 mulai trending dan menjadi siulan khusus oleh peminat kedua-dua artis berkumpulan ketika ini. Menurut Hezron (Atmosfera), sungguhpun video (Original Music Video) dimuat naik sejak satu (1) minggu lepas namun, lagu yang bertajuk Original Sabahan ini telah mencecah sekurang-kurangnya 1 juta (views) yang menonton video tersebut melalui YouTube.

"Syukur! Lagu-lagu kami masih diterima oleh para pendengar di luar sana. Lagu Original Sabahan mencecah views sebanyak 1 juta hanya dalam masa seminggu. Terima kasih saya ucapkan kepada semua yang telah menonton single baru kami ini, khususnya peminat dan penyokong yang sentiasa menyokong Atmosfera dan Floor 88,"

Beliau (Hezron) berkata demikian ketika dihubungi oleh hiburansabah.com, semalam.

Atmosfera ft. Floor 88 ~ Original Sabahan
Atmosfera ft. Floor 88 ~ Original Sabahan 

Lirik dan lagu Original Sabahan merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Hezron Atmosfera. Lagu ini sememangnya memaparkan lokasi bukan hanya di tempat asal atau kelahiran dua beradik Hezron dan Hazrenol (mesra dipanggil Ganak) iaitu di Kampung Nuntunan Apin-Apin, Keningau. Namun, video lagu ini sebenarnya sedikit sebanyak mempromosi tarian Sumazau (etnik Kadazandusun) serta mempromosi negeri Sabah secara keseluruhannya. Video jelas memaparkan lokasi Gunung Kinabalu; Kundasang; Sungai Pegalan, Keningau; Bulatan Ikan Todak, Kota Kinabalu; Pantai Manis, Papar, Pasar Keningau dan Pasar Filipin (Kota Kinabalu).

Bahasa yang ditampilkan melalui lirik lagu ini adalah bahasa Dusun (etnik Dusun Keningau) serta loghat (slang) / aksen (accent) bahasa Sabahan itu sendiri. Melalui lirik lagu, ia jelas mencirikan budaya etnik Dusun dan Sabahan secara keseluruhannya. Manakala, rentak lagu adalah rentak Sumazau.

Ditanya kenapa memilih band Floor 88 untuk sama-sama berkolobarasi dalam menjayakan single ini, Hezron menjelaskan bahawa vokalis Floor 88 (Nik Fadlee Elhamshah) juga berasal dari Sabah.

"Oleh kerana tajuk lagu ini ialah Original Sabahan maka Atmosfera selesa memilih band Floor 88 kerana vokalisnya juga berasal dari Sabah. Disamping, Ayie (nama samaran Nik Fadlee) mempunyai mutu suara yang hebat. Power gila suara ayie!," jelasnya.

Video kolaborasi Atmosfera dan band Floor 88 yang bertajuk Original Sabah ini boleh ditonton melalui YouTube ini Atmosfera ft. Floor 88 Original Sabahan [Original Music Video].


Sumber:

1. Hezron Rayner (Atmosfera)
Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Original Sabahan nyanyian Atmosfera ft. Floor 88 bantu promosi Sabah. Please share...!

Post Comment

0 Comment for "Original Sabahan nyanyian Atmosfera ft. Floor 88 bantu promosi Sabah"

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

Mikrofon Kondenser mampu milik (Ansuran Bulanan RM25.70)

Minat menyanyi? Sering menyanyi dalam aplikasi Smule dan YouTube? Atau suka membuat Live melalui aplikasi Instagram mahupun Facebook? Anda...

Back To Top