Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Connect With us

Persatuan Komposer Dan Pembikin Muzik Video Sabah (SCORE)

Apa Itu SCORE?

Persatuan Komposer Dan Pembikin Muzik Video Sabah (Sabah Composers and Music Video Makers Association) dengan slogan "Bubut Hak Kita" adalah sebuat persatuan yang mewakili komposer dan pembikin video muzik di Sabah secara amnya.

Fungsi utama SCORE adalah memupuk kesedaran tentang pentingnya hak cipta sesebuah karya seni itu dan ia harus dijaga sampai bila-bila.

Persatuan Komposer & Pembikin Muzik Video Sabah
Persatuan Komposer & Pembikin Muzik Video Sabah

Sepertimana yang kita ketahui, banyak badan mahupun persatuan yang bergerak mewakili pengkarya seni di negeri Sabah ini, dengan matlamat yang berbeza tetapi ke arah tujuan yang sama iaitu memeartabatkan industri seni tempatan. Memandangkan keperluan dalam berkarya semakin meluas dan mendapat sambutan maka SCORE tidak ketinggalan dalam menjadi salah satu pilihan alternatif sebagai pengemudi ke arah pembangunan industri tersebut. Setiap karya seni yang dihasilkan mempunyai jiwanya tersendiri dan semetinya seseorang pengkarya itu harus peka tentang hak dan hal-hal yang berkaitan dengan nilai hasil seni itu sendiri.

Matlamat SCORE 

Pertubuhan ini mendapat sokongan positif dan kerjasama daripada pelbagai pihak sama ada badan kerajaan mahupun bukan kerajaan (NGO) termasuklah syarikat-syarikat produksi yang lainnya.

Pertubuhan ini adalah berlandaskan kepada enam (6) matlamat utama:

  1. Memberi kesedaran kepada pengkarya-pengkarya lagu dan muzik video pentingnya hak cipta.
  2. Memberi kesedaran kepada permis-permis yang berasaskan keuntungan untuk melaksanakan tanggungjawab pembayaran royalti terhadap karya-karya lagu dan muzik video kepada badan-badan pengutip royalti umum di Malaysia. Permis perniagaan seperti Pusat Karaoke, Pub, Pusat Membeli Belah, Restoran, Hotel dan Persembahan Umum.
  3. Memberi kesedaran kepada penganjur-penganjur hiburan umum yang menggunakan karya-karya lagu dan muzik video untuk membayar royalti kepada badan pengutip royalti umum di Malaysia.
  4. Membantu dan memberi maklumat kepada badan-badan pemungut royalti dan penguatkuasaan.
  5. Memberi ilmu kepada pengkarya-pengkarya lagu dan muzik video di Sabah untuk meningkatkan kualiti karya.
  6. Menyatupadukan semua pihak yang terlibat dalam industri seni di Sabah di bawah satu bumbung seperti pengkarya-pengkarya lagu dan muzik video, pemilik permis-permis, badan-badan kerajaan, media cetak dan elektronik

Siapa yang Layak Menjadi Ahli?

Sesiapa sahaja yang memenuhi syarat adalah layak untuk menjadi ahli SCORE dan antar syarat utama yang perlu dipenuhi adalah seperti berikut:

  1. Warga negara Malaysia yang bermastautin di negeri Sabah.
  2. Berumur 18 tahun ke atas.
  3. Seorang komposer atau pembikin video muzik

Pertanyaan Lanjut

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut mengenai SCORE, anda boleh menghubungi:

Tina (017-8922030) dan 010-9370912.

Email : score.sabah@gmail.com
Facebook : SCORE

Alamat:
32-1, Lot 33, 1st Floor, Block E, Inanam Business Center, 88450 Kota KInabalu, Sabah.


Sumber :
1. Tuan Asmin Mudin, Presiden SCORE
Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Persatuan Komposer Dan Pembikin Muzik Video Sabah (SCORE). Please share...!

Post Comment

0 Comment for "Persatuan Komposer Dan Pembikin Muzik Video Sabah (SCORE)"

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

Mikrofon Kondenser mampu milik (Ansuran Bulanan RM25.70)

Minat menyanyi? Sering menyanyi dalam aplikasi Smule dan YouTube? Atau suka membuat Live melalui aplikasi Instagram mahupun Facebook? Anda...

Back To Top