Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Elica Mara Ke Peringkat Suku Akhir Mentor Milenia 2017

Elica Mentor Milenia 2017 disifatkan mempunyai vokal dan persembahan yang konsisten setiap minggu. Semasa Konsert Keenam Mentor Milenia 2017 pada 2 April lalu, Datuk Hattan berpendapat Elica merupakan seorang yang diperlukan oleh negara untuk mengisi ruang-ruang penyanyi wanita yang agresif macam awak ni supaya kita boleh menandingi negara seberang. 

"Elica juga membuktikan bahwa Elica merupakan salah seorang yang diperlukan oleh negara ini untuk mengisi ruang-ruang penyanyi wanita yang aggressive macam awak ni supaya kita boleh menandingi negara seberang," katanya.

Elica Mentor Milenia 2017
Elica Mentor Milenia 2017
Mengimbas kembali Konsert Ketujuh Mentor Milenia 2017 yang bersiaran secara langsung daripada Studio Sri Pentas 2, Shah Alam, melalui saluran Media Prima TV3 pada Ahad lepas, Elica yang menyanyikan lagu bertajuk Rindu Bertandang Lagi, lagu yang dipopularkan oleh Datuk Hattan sekali lagi telah memembuat persembahan yang cukup baik melalui. Persembahan yang cukup baik tersebut melayakkan Elica untuk meneruskan saingannya di peringkat suku akhir Mentor Milenia 2017.

Komen Juri

Aizat Amdan (AF 5) juri jemputan Konsert Ketujuh Mentor Milenia menyifatkan bahawa persembahan yang disampaikan oleh Elica merupakan satu persembahan yang mempunyai daya tarikan tersendiri.

"Elica feel lagu iniBertuah sunggu diapa yang rindu Elica tu. Saya memang sangat suka persembahan Elica, Elica punya style tersendiri, cuma saya berpendapat bunyi muzik tadi sedikit banyak meangganggu persembahan. Namun, tidak mengapa yang penting Elica memang mempunyai satu tarikan," katanya.

Manakala, Datuk Hattan yang merupakan juri tetap berpendapat Elica sekali lagi telah menyanyikan lagu ini dengan cukup baik.

"Saya mengharapkan yang lebih untuk verse permulaan. Elica tidak tidak ada masalah langsung untuk bahagian chorus, pitching awak. Jika adapun hanya sedikit error sahaja. Sebenarnya saya tahu kemampuan Elica, Elica boleh buat yang lebih lagi daripada ini. Apapun, terima kasih kerana menyanyikan lagu ini dengan baik, awak membawa lagu ini dengan cara awak tersendiri. Tidak langsung mengikuti atau terpengaruh oleh cara pembawaan saya (penyanyi asal). Apapun awak telah menyanyikan lagu ini dengan cukup baik. Good!," katanya.

Datuk Hattan juga mengucapkan terima kasih kepada pihak produksi Mentor yang telah memilih semua lagunya dinyanyikan oleh protege pada konsert minggu tersebut.

Baca artikel berkait: Elica Mentor Milenia 2017, Artis Malaysia Bertaraf Antarabangsa

Komen Mentor Akim

Sementara itu, Marsha Milan Londo selaku pengacara Konsert Mentor Milenia 2017 mengajukan soalam kepada Akim dengan menyifatkan pendengar mungkin merasa jemu apabila Elica kerap menyanyikan lagu yang mempunyai range tinggi.

"Kita tahu Elica mempunyai range vokal yang sangat besar, Akim tak takut ke asyik bagi lagu tinggi nanti pendengar mempersoalkan dengan lagu range yang sama, tak ada lain.

Baca artikel berkait: Kekuatan Vocal Elica Mampu Bersaing Di Peringkat Internasional

Akim berpendapat ia merupakan satu perkara yang subjektif kerana etiap penyanyi mempunyai range vokal yang berbeza-beza. Range vokal yang berbeza ini akan menentukan pembawaan lagu jenis range mengikut kesesuaian penyanyinya.

"Elica sebenarnya mempunyai range yang berbeza dan saya berpendapat setiap penyanyi juga mempunyai range yang berbeza. Saya menyanyi pun dalam range yang memang agak rendah apabila dibandingkan dengan range penyanyi-penyanyi lama. Range itu satu perkara yang subjektif. Berbeza orang (penyanyi) berbeza lah juga range-nya. Macam Elica sendiri kita dah kenal pasti range yang sesuai untuk Elica. Oleh sebab itu, kita terpaksa naikkan key mengikut kesesuaian rang vokalnya untuk sesetengah lagu.

"Pada malam ini saya nak bagi kredit kepada Elica kerana berjaya membawakan lagu ini dengan baik. Memang betul seperti Datuk Hattan cakap, ada bahagian yang perlu ditingkatkan lagi. Mungkin sebab lagu ni merupakan lagu yang tidak pernah didengar oleh Elica, namun, itu tidak menjadi masalah pun sebenarnya. Tahniah untuk awak kerana dapat nyanyikan lagu Datuk Hattan dengan baik," katanya.

Apa cerita seterusnya, sama-sama kita nantikan persembahan Elica dalam konsert peringkat suku akhir Mentor Milenia 2017.

Sumber:
1. Rakaman Secara Langsung Konsert Pertama Mentor Milenia 2017, 16hb April 2017.
2. Mentor Milenia 2017 TV3
Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Elica Mara Ke Peringkat Suku Akhir Mentor Milenia 2017. Please share...!

Post Comment

4 Comment for "Elica Mara Ke Peringkat Suku Akhir Mentor Milenia 2017"

Amin... Terima kasih saudara Calrase sudi berkunjung tiba.

best juga nie..

semoga terus sukses dan berjaya..

Amin... Terus ikuti perkembangan Elica dalm pentas separuh akhir Mentor Milenia 2017.

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

KARTS Anjuran Pertisa Bakal Berlangsung 29hb - 30hb Julai

TUARAN: Persatuan Artis Tempatan Sabah (PERTISA) akan menganjurkan Karnival Seni Artis Sabah (KARTS) 2017 pada penghujung Julai depan seb...

Back To Top