Hiburan Sabah

HSabah | Hiburan Sabah | Sabah Hiburan | Industri Muzik Sabah | Industri Hiburan Sabah | Lagu Sabah | Tempatan Sabah | Muzik Sabah

Connect With us

Norbert Andilah Fokus Terhadap Kerjaya Buat Masa Ini

Bobby juga memaklumkan kepada hiburansabah.com bahawa tidak ada single yang baru memandangkan beliau sibuk dan memberi keutamaan terhadap kerja terlebih dahulu buat masa ini. 

Beliau banyak menyertai dan memenangi pertandingan nyanyian antaranya pernah dinobatkan sebgai Juara sugandoi Peringkat Daerah Lahad Datu 2008, Johan Sugandoi Daerah Papar 2011, Finalis Sugandoi Peringkat Negeri 2009 dan 2011 dan terkini beliau juga merupakan pemenang Juara Carta Lagu Artis Sabah pada tahun 2016 hasil gandingan mantap dengan Rubisa Tiasin AF7. Beliau yang dimaksudkan tidak lain dan tidak bukan ialah Norbert bin Andilah.

PROFIL ARTIS
Nama : Norbert Bin Andilah
Nama Samaran : Bert / Bob / Bobby
Tarikh Lahir : 25hb Nov 1986
Asal : Kg. Tambalugu, Tuaran
Pekerjaan : Penolong Pegawai Perubatan

Norbert Andilah
Norbert Andilah
Norbert yang mesra dengan panggilan Bobby mulai berkecimpung dalam nyanyian secara serius sejak tahun 200/2009. Ditanya bagaimana tergerak hati untuk berkecimpung secara serius dalam industri hiburan dan muzik tempatan Sabah. Bobby menjelaskan dia sememangnya tidak terlintas dalam fikiran untuk menjadi seorang artis.

"Sekadar mencuba. Tidak pernah terdetik sedikitpun untuk mahu bergelar sebagai artis. Saya hanya mengikuti pertandingan nyanyian yang dianjurkan di sekitar Sabah. Namun, Persatuan Pembantu Perubatan Sabah (AMAS) ingin membuat album kompilasi, justeru saya cuba untuk melebarkan bakat dalam biadang nyanyian. Album kompilasi tersebut semua artis merupakan kakitagan kerajaan yang bertugas sebagai Penolong Pegawai Perubatan.

Beliau menjadaikan Anuar Zain, Faizal Tahir, Ajai, Siti Nurhaliza dan Aishah sebagai idola dan inspirasinya dalam industri hiburan dan muzik untuk terus berkarya dan bertapak dalam bidang seni suara.

Norbert Andilah
Norbert Andilah


Pencapaian

Norbert pernah memenangi beberapa pertandingan bakat nyanyian sekitar Sabah. Antara penyertaan beliau dalam pertandingan seni suara adalah seperti berikut;
 • Juara sugandoi Peringkat Daerah Lahad Datu 2008
 • Naib Johan Sugandoi DBKK 2009
 • Finalis Sugandoi Peringkat Negeri 2009
 • Johan Sugandoi Daerah Papar 2011
 • Finalis Sugandoi Peringkat Negeri 2011
 • Finalis KENTE (Kadus Entertainment) 2011
 • Finalis Giant Idol 2010
 • Johan Berkumpulan Pesta GATA ntarabangsa Sipitang 2014
 • Terlibat dengan Konsert Carta Lagu Paling Manang (RTM) 2015-2016
 • Terlibat dengn Sunset Music Festival 2015
 • Juara Carta Lagu Artis Sabah 2016 (kolaborasi bersama dengan Rubisa Tiasin AF7)

Single / Album 

Beliau telah merakam beberapa lagu untuk dimuatkan dalam Album Kompilasi AMAS. Antara lagu-lagu dalam Album Kompilasi AMAS tersebut adalah Takkan Bisa Bersama, Kan Apa Sia Bilang, Setia Disisi (duet Rubisa Tiasin AF7).

Sementara itu, Bobby juga memaklumkan kepada hiburansabah.com bahawa tidak ada single yang baru memandangkan beliau sibuk dan memberi keutamaan terhadap kerja terlebih dahulu buat masa ini. Bobby merupakan penjawat awam iaitu sebagai Penolong Pegawai Perubatan dan bertugas salah sebuah Hosiptal di Sabah.

Album Persona AMAS
Album Persona AMAS

Harapan 

"Saya berharap industri hiburan dan muzik tempatan akan lebih maju ke hadapan lagi daripada pelbagai sudut, teruskan usaha kita semua dalam memartabatkan industri tempatan Sabah.

"Kesempatan ini, saya ingin mengucapkan terima aksih kepada semua peminat kerana menerima diri ini serta lagu yang saya sampaikan dalam industri muzik tempatan Sabah. Teruskan menyokong artis-artis tempatan Sabah. Terima kasih kerana menghargai bakat dan usaha kami." katanya menghakhiri perbualan.

Layari Facebook Norbert bin Andilah  untuk mengetahui perkembangan beliau selanjutnya.

Sumber:
1. Temu bual bersama artis Norbert Bin Andilah   
2. Facebook Norbert bin Andilah 


Labels: Hiburan Tempatan

Thanks for reading Norbert Andilah Fokus Terhadap Kerjaya Buat Masa Ini . Please share...!

Post Comment

0 Comment for "Norbert Andilah Fokus Terhadap Kerjaya Buat Masa Ini "

Terima kasih kerana sudi membaca blog ini. Dipersilakan untuk memberikan ulasan anda mengenai entri ini. Sekian.

Featured post

Mikrofon Kondenser mampu milik (Ansuran Bulanan RM25.70)

Minat menyanyi? Sering menyanyi dalam aplikasi Smule dan YouTube? Atau suka membuat Live melalui aplikasi Instagram mahupun Facebook? Anda...

Back To Top